De 10de VRUSKO-dag op 5 september 2015

Het VRUSKO, de vroege reünisten van het USKO, vierden in 2015 hun tweede lustrum met een muzikale dag op zaterdag 5 september in het Akoesticum te Ede. Er is aantal stukken ingestudeerd en aan het eind van de dag uitgevoerd. En er was natuurlijk tijd voor koffie, thee, praten, lunch, wandelen, borrel en diner. De dag stond onder muzikale leiding van Gilles Michels, de dirigent van het USKO. Iedereen die vóór 1985 lid was van het USKO kon zich aanmelden.

De tiende keer! Voor deze gelegenheid heeft Roelof Gardien zijn als jong componist aan het USKO opgedragen “Missa Hillaria” (1969) uit zijn archieven gehaald – sommige deelnemers hadden aan de eerste uitvoering daarvan meegedaan. Hij heeft daarvan voor dit lustrum een bewerking gemaakt met aanpassingen in de muziek en een geheel nieuwe tekst. Dit stuk, dat hij “Missa Vruskosa” genoemd heeft, is op 5 september in het Akoesticum in première gegaan.

Onder leiding van USKO-dirigent Gilles Michels en tweede dirigent Coen Huisman zijn ingestudeerd:

  • Mozart: delen uit de Litaniae de venerabili altaris Sacramento KV 243 (een koorwerk met vier solisten) luisterfragment
  • Respighi: Antiche danze, tweede suite luisterfragment
  • Roelof Gardien: Missa Vruskosa, speciaal gemaakt voor ons lustrum.

solisten
Bas: Heins Willemsen
Tenor: Kees Blase
Alt: Marijke Muuse
Sopraan: Ingrid Wage

Ingrid Wage trad niet alleen als solist op, maar hielp ook bij het instuderen van de koorpartijen, samen met Truus Isendoorn die weer als vanouds de onmisbare ondersteuning op de piano verleende. Onze meesterarrangeur Dirk de Boer maakte de orkestpartijen speelklaar voor het orkest in de samenstelling van die dag.